top of page

ALIMENTELE SI CREIERUL - Legatura dintre gluten si schizofrenie

Noile cercetări confirmă legătura dintre SCHIZOFRENIE și GLIADINA, o glicoproteină conținută de grâu, similară opiozilor care declanșează dependența si considerată un neurotoxic primar.

Glutenul se depozitează mai ales în sistemul nervos, metaboliţii se depun treptat de-a lungul fibrelor nervoase, cauzând labilitate emoţională, hipersensibilitate, dereglări ale sistemului nervos, apoi tulburări cronice ale digestiei şi absorbţiei. Metabolismul inadecvat, împreună cu sistemul nervos central, cauzează probleme imunologice, în special în ceea ce priveşte autoimunitatea. La nivelul intestinului subțire sunt prezente ENZIME cu rol de catalizatori în diferite reacții biochimice, ca de exemplu transglutaminaza, care acționeaza asupra gliadinei după ce aceasta este absorbită la nivelul mucoasei intestinale. Insa, o dieta cu suplimentare de gluten cauzeaza degenerarea mucoasei intestinului subtire si functia acesteia ii este periclitata. Mucoasa intestinală afectată lasă glutenul să treacă, astfel acesta se poate extinde în întreg organismul.

În 1960, mai multe constatări au condus la ideea că schizofrenia, boala celiacă, intoleranța la gluten implică niște gene comune. Astfel, a fost studiat rolul glutenului în schizofrenie.

Cel mai recent studiu publicat în "Jurnalul Mondial de Psihiatrie Biologica” (The World Journal of Biological Psychiatry), cu titlul „Niveluri crescute de anticorpi gliadina la persoanele cu schizofrenie" (Elevated gliadin antibody levels in individuals with schizophrenia) a confirmat legătura dintre gluten și schizofrenie.

În 1911, Eugen Bleuler a fost primul care a folosit termenul ”schizofrenie” si este una dintre cele mai întâlnite boli mintale. Aproximativ 1 din 100 oameni este afectat de aceasta boala. Deşi termenul ”schizofrenie” vine de la cuvintele greceşti ”scindare” şi ”minte”, oamenii bolnavi de schizofrenie nu suferă de scindarea personalităţii.

”Mintea scindată” se referă la felul în care oamenii bolnavi de schizofrenie sunt rupţi de realitate; traiesc intr-o lume imaginara, fara sa fie cuplati la realitatea cotidiana.

Au fost studii care au aratat ca peste 50% dintre copiii nascuti de mame cu niveluri anormal de ridicate de anticorpi de gluten, aveau probabilitate mai mare de a dezvolta schizofrenie mai tarziu, in cursul vietii, decat copiii nascuti de mame cu niveluri normale de anticorpi la gluten. Se cocheteaza cu ideea ca ar putea exista o legatura intre tulburarile psihice si tulburarile alimentare ale mamelor si ca factorii genetici si impactul mediului intrauterin influenteaza mai mult riscul de schizofrenie decat factorii de mediu intalniti mai tarziu, pe parcursul vietii.


Schimbati stilul de viata!

Reduceti cat mai mult carbohidratii, in special, glutenul si consumati cat mai multe alimente bogate in acizi grasi, vitamine, minerale - atat de necesare creierului!



Referinte pentru acest articol:

  • http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/06/22/gluten-grains-cause-schizophrenia.aspx

  • https://www.livingwithschizophreniauk.org/advice-sheets/healthy-living-schizophrenia-and-diet/

  • http://nymag.com/scienceofus/2015/06/problem-with-the-grain-brain-doctor.html

Sursa imagini: internet

Featured Posts
Postările vor apărea în curând
Rămâi pe recepție...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Nu există încă nicio etichetă.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page