top of page

Traumele din copilarie pot afecta starea de sanatate de-a lungul vietii?

TRAUMELE DIN COPILARIE, - acele amenintari grave si persistente care reusesc sa preia controlul, schimband fiziologia, precum: abuzul (sexual, fizic si emotional), neglijenta emotionala sau fizica; violenta casnica, parinte bolnav mintal sau dependent de alcool ori alte subsante, detinut; separarea sau divortul parintilor, - afecteaza sistemul imunitar, sistemul endocrin, dezvoltarea creierului si chiar transcrierea si citirea ADN-ului; tripleaza riscul de boli cardiovasculare si cancer pulmonar.


O descoperire recenta a artat ca efectele traumelor, ale fricii si stresului se transmit si la urmatoarele trei generatii.

In evolutia noastra NU conteaza doar genele! Conteaza si MEDIUL si EXPERIENTA, adica evenimentele si cum percepem noi aceste evenimente, stresul, viata pe care o traim zi de zi, iar toate acestea, influenteaza generatiile viitoare.

Dezvolatrea fizica si cerebrala a copilului este afectata de expunerea timpurie si pe timp indelungat la traume.

Adoptarea unui comportament mai riscant la cei expusi este justificata de modificarile neurologice care apar. Sunt afectate zone din creier precum centrul placerii, implicat in dependenta de substante, amigdala cerebrala - zona corticala de raspuns la frica, cortexul prefrontal - zona esentiala pentru invatare. Cand apare o suprasolicitare a axei hipotalamo-hipofizo-suprarenala, care elaboreaza raspunsul la stres de tip "lupta sau fugi", se trece din stadiul adaptiv si salvator in cel maladaptiv, care pericliteaza sanatatea.


Evenimentele traumatice, frica si stresul, lasa urme profunde in cine traieste acest gen de situatii; iar copiii au o sensibiliate extrem de ridicata la acestea, pentru ca mintea si corpul lor sunt in plina dezvoltare.

Pana la varsta de sapte ani creierul uman este ca un burete ce absoarbe informatie, mai intai din placenta mamei, apoi dintr-o serie de influente postnatale. Asa se formeaza retele neuronale inca din viata intrauterina care stau la baza credintelor noastre de mai tarziu.




Surse

website: https://www.ted.com/talks/nadine_burke_harris_how_childhood_trauma_affects_health_across_a_lifetime?language=ro surse foto: internet , www.codrosu.ro, Neurostiinta iluminarii - pag. 81


Featured Posts
Postările vor apărea în curând
Rămâi pe recepție...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Nu există încă nicio etichetă.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page