top of page

Flora intestinala si obezitatea


Oamenii de stiinta sunt convinsi ca bacteriile intestinale au capacitatea de a ne influenta gandurile, emotiile, comportamentul; iar faptul ca intre unele afectiuni gastrointestinale si diverse tulburari psihice exista o legatura, dovedeste stransa conexiune dintre flora microbiana intestinala si creier.

Insa nu despre acestea voi vorbi acum, ci de faptul ca microbiomul dicteaza cat de grasi sau slabi suntem.

Stim ca sunt mai multi factori care duc la obezitate, si unul dintre factori este alimentatia. Poate ne-am intrebat de multe ori de ce unii oameni pot manca orice, oricat si nu se ingrasa, iar altii, da.

Ei bine, structura microbiomului (florei intestinale) face diferenta! Sunt bacterii care permit sa ramai slab oricat ai manca, si sunt bacterii care cresc procentul de grasime cu peste 50%, chiar daca esti la dieta.

Ups! Asta chiar este interesant, nu?

Ce anume determina o astfel de structurare?

Raspuns: ALIMENTATIA

O alimentatie diverisficata este necesara, deoarece alimentele nu acopera doar nevoile organismului nostru, ci si nevoile miliardelor de bacterii care ne coabiteaza, adica ale florei intestinale. Cu cat alimentatia este mai diversificata, mai variata, cu atat dispunem de o varietate crescuta de bacterii. Studiii facute pe microbiom uman, au aratat ca persoanele obeze au o varietate restransa de bacterii.


De ce un microbiom cu o varietate restransa de bacterii genereaza risc crescut de ingrasare?

Printr-o dieta monotona, sunt sanse sa se dezvolte acele bacterii despre care am spus ca ne ingrasa, deoarece ele fac parte din flora microbiana fermentativa (sunt capabile sa digere partile nedigerabile ale alimentelor, cum ar fi celuloza). Predominanta acestor bacterii genereaza disconfort in organism: balonari, gaze, crampe, retentie de apa. Diversificarea alimentatiei permite o diversificare si stabilizare a florei intestinale. Cu cat dispunem de o flora intestinala mai variata cu atat putem tine sub control greutatea corporala, emotiile, gandurile, si sa fim beneficiarii unei stari remarcabile de sanatate fizica si psiho-emotional-comportamentala.


Tema pentru acasa


Aceasta tema se refera la implementarea unor noi obiceiuri in viata ta. Sugerez pentru inceput, ca timp de o saptamana sa OBSERVI care este stilul tau de viata in acest moment.


Alimentatia

  • Noteaza intr-un jurnal ce mananci in fiecare zi, orele la care iti iei mesele, si cantitatea.

  • Observa dupa o saptamana care sunt alimentele pe care le consumi cel mai frecvent, cantitatea de alimente ingerata, frecventa meselor. Faptul ca notezi, iti va permite sa observi care sunt preferintele alimentare si care iti sunt obiceiurile.

  • Actioneaza! Daca observi o oarecare monotonie, incearca sa introduci treptat si alte alimente, pentru a ajunge la diversificare.

Pentru inceput, fa o analiza si vezi unde te situezi, pentru a sti din ce punct pleci cu schimbarile.


Sanatate si inspiratie!



Sursa:



Featured Posts
Postările vor apărea în curând
Rămâi pe recepție...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Nu există încă nicio etichetă.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page